dilluns, 19 de març del 2012
La Pasqua a Catalunya
La Pasqua és la festa principal, no solament del judaisme, sinó també del cristianisme. Per Pasqua els cristians celebren la resurrecció de Jesús, el tercer dia després de mort. Així clouen la Setmana Santa, l'última de la Quaresma, període de quaranta dies de dejuni i penitència.
La Setmana Santa comença amb el Diumenge de Rams, en record de l'entrada de Jesús a Jerusalem per a celebrar-hi la pasqua jueva (no oblidem que Jesús era jueu). Dijous al vespre comença l'anomenat tríduum pasqual, que dura fins diumenge al vespre: Divendres Sant recorda la passió i mort de Jesús, i Diumenge de Pasqua, la seva resurrecció.
Diumenge de Pasqua, també anomenat Pasqua de Resurrecció, Pasqua Florida i Primera Pasqua, és, doncs, la festa més important del calendari litúrgic cristià; un dia de gran joia, com corroboren dites com 'Content com unes pasqües' i 'Mudat com una Pasqua'. Al 'Costumari català' (1950-1956), el folclorista Joan Amades n'esmenta més, lligades a la fi del dejuni quaresmal: 'Per la Pasqua de Resurrecció, ni peixó, ni sermó'; 'Després de Pasqua de Resurrecció, ni panses, ni figues, ni sermó'.
La Pasqua s'escau al març o a l'abril, depèn de l'any. Això mateix passa amb la pasqua jueva, o 'Pessah', que commemora la sortida d'Egipte i la fi de l'esclavatge del poble hebreu sota el guiatge del patriarca Moisès.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
3 comentaris:
Para mi son recuerdos de mi infancia cantando en las caramelles
y los coros de las collas del barrio
Hola Luisa
lo esplicas muy bién pero sigo sin enterarme porque cambia tanto la fecha de la pascua
Hola Lluisa ,esta mona me recuerda a mi infancia ya que asi eran las que me comprabam mis padres nada que ver con las de la actualidad Pepi
Publica un comentari a l'entrada